Banāni ugandiešu gaumē

Banānus cep un vāra tikai Āfrikā. Mēs tos ēdam normāli. Taču jebkurš ugandietis būtu līdz nemaņai pārsteigts par mūsu mežonību, ja redzētu, ar cik lielu sajūsmu pērkam supermārketos banānus, kas ir atvesti no tālām zemēm. Viņa dzimtenē tas nenāktu ne prātā nevienam sevi cienošam pērtiķim.

Ja lasi mūsu banānu žurnālu, tad zini, ka banāni ir dažādi. Mūsu pierastie, kas veikalā, ir tikai viena šķirne, un ne tā “šķirnīgākā”. Savukārt banānu daudzveidība nobāl tā ēdienu skaita priekšā, kādus no tiem gatavo.

Āfrikā banāns ir tas pats, kas kartupelis pie mums. Banāni tiek izmantoti lielākajā daļā afrikāņu ēdienu. Banānus ēd gan svaigus, gan apceptus, gan izceptus, gan žāvētus. Tos pievieno desertiem, salātiem, otrajiem ēdieniem, zupām un pat liek uz sviestmaizēm.

Iedomāsimies, ka esam karstajā Āfrikā, ejam pa ielu, un degunā sitas dažādas smaržas.

Kādas?

Ā, cepti banāni.

Ugandas galvaspilsētā Kampalā visur ir ielu pārdevēji, kas pārdod krietnu kaudzīti ceptu banānu kā uzkodu. Zaļus banānus cep uz karstām oglēm, līdz tie kļūst mīksti. Šādu delikatesi var baudīt jebkurā laikā un, vēlams, siltu.

Banāni ugandiešu gaumē - apcepti uz grila

Ejam tālāk?

Blakus pārdevējs sēž uz kastēm un kaut ko briesmīgi cep frī katlā. Čipsus? Kartupeļu? Ko jūs, tā taču ir Āfrika!

Ugandas banānu čipsi ir līdzīgi banānu kārumiem Indijā un Indonēzijā. Gatavus vai pusgatavus banānus sagriež plānās šķēlītēs vai nu šķērsām, lai iegūtu apaļus čipsus, vai gareniski, lai iegūtu garus gabalus. Tos cep frī katlā, līdz tie kļūst zeltaini brūni, ja ir gatavi, vai zeltaini dzelteni, ja ir pusgatavi. Pasniedz aukstus uz šķīvja.

Vai tev ir radies banānisks noskaņojums?

Ceram, ka jā. 🙂