Jaunākās baumas par banāniem
Vai zināt, ka ēdat selekcionētus banānus?
Savvaļā augošiem banāniem ir ļoti daudz sēklu, un pārtikā tie nav īpaši izmantojami. Mēs regulāri cienājamies ar īstiem mutantiem. To sēklas neattīstās kā nākas, tāpēc mākslīgi selekcionētie banāni šķiet maigi un garšīgi.
Turpinot skandālus, intrigas un izmeklēšanu, jāsaka, ka ir zili banāni, kas garšo pēc saldējuma. Ko teiksi par šādu jaunumu?
Tā ir īpaša banānu šķirne – Zilā Java (Blue Java). Tos audzē Havaju salās. Savu nosaukumu banāni ir ieguvuši no mizas, kas ir zilā krāsā, it īpaši, kamēr banāni nav gatavi. Zilā Java labi panes aukstumu. Šie banāni pēc garšas atgādina vaniļas desertu, tāpēc ir nosaukti par saldējuma banāniem.
Tālāk jaunums tiem, kam ir alerģija pret lateksu.
Šādiem cilvēkiem ārsti neiesaka aizrauties ar banāniem, ko tie var izsaukt alerģiju, kas ir līdzīga reakcijai uz lateksu.
Gudrie zinātnieki ir izpētījuši, ka 8 no 16 cilvēkiem, kas slimīgi reaģē uz lateksu, ir parādījušies līdzīgi simptomi pēc banānu ēšanas.
Pētnieki ir gājuši tālāk un ar tiem pašiem cilvēkiem ir veikuši alerģisku ādas testu. 5 no 14 cilvēkiem ir bijusi alerģiska ādas reakcija, kad tā ir apstrādāta ar banānu šķīdumu.
Tas vēl nav viss. Zinātnieki nolēma veikt sarežģītu radioimunitātes testu. Tika pārbaudītas asinis. 12 no 19 pacientiem, kas slimīgi reaģēja uz lateksu, bija alerģija uz vielām no banāniem.
Pēc tādām sensācijām šķiet tīrie sīkumi, ka banānu kātu šķiedras un mizas var tikt izmantotas banānu papīra ražošanā. No mizas ražo dekoratīvu papīru nelielu tirāžu drukāšanai, savukārt no šķiedrām rūpnieciskos apjomos izgatavo kancelejas preces.
Ar to beidzam speciālo banānu ziņu izlaidumu. Lai visiem labi klājas! Ar tevi kopā ir Druku.lv, kas ir gatavi nodrukāt jebko uz jebkā.